MAKARON ZE SZPINAKIEM I SERKIEM ZIARNISTYM, CZYLI POSIŁEK NA MIARĘ POPEYE

Za każdym razem, gdy zadaję komuś pytanie, z czym kojarzy mu się szpinak, słyszę jedną i tę samą odpowiedź. Szpinak jednogłośnie i niepodważalnie kojarzy nam się z siłaczami, a to za sprawą marynarza Popeye. Kto z nas nie pamięta tej bajki i fragmentu, gdzie główny bohater zjada szpinak i spuszcza wrogom niezłe wciry. Idąc tym tropem, należy stwierdzić, że tego produktu nie powinno zabraknąć w diecie żadnego sportowca. Mając na uwadze powyższe, przedstawiam nasze dzisiejsze danie dnia czyli makaron ze szpinakiem i serkiem ziarnistym.

Składniki na porcję:

Makaron pełne ziarno gniazda wstążki – ok. 100 g

Szpinak – ok. 200 g

Cebula – ok. 100 g (1 sztuka)

Pieczarki – ok. 100 g (5 sztuk)

Czosnek – ok. 10 g (2 ząbki)

Serek wiejski (ziarnisty) lekki – 200 g

Sposób przygotowania:

Na patelni obsmażamy cebulkę tak aby się zeszkliła. Następnie wsypujemy pokrojone w kosteczkę pieczarki i mieszamy. Gdy już lekko się podsmażą, dodajemy szpinak oraz czosnek, nadal mieszamy. Na koniec wlewamy serek wiejski. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, gotujemy i odcedzamy. Kiedy już wszystko mamy gotowe, nakładamy na talerz nasz makaron ze szpinakiem i możemy smakować.

Wartość odżywcza:

562,9 kcal

Makroskładniki:

Białko – 45,7 g

Węglowodany – 71,2 g

Tłuszcze – 10,6 g