MAKARON ZE SZPINAKIEM I SERKIEM ZIARNISTYM, CZYLI POSIŁEK NA MIARĘ POPEYE
|Za każdym razem, gdy zadaję komuś pytanie, z czym kojarzy mu się szpinak, słyszę jedną i tę samą odpowiedź. Szpinak jednogłośnie i niepodważalnie kojarzy nam się z siłaczami, a to za sprawą marynarza Popeye. Kto z nas nie pamięta tej bajki i fragmentu, gdzie główny bohater zjada szpinak i spuszcza wrogom niezłe wciry. Idąc tym tropem, należy stwierdzić, że tego produktu nie powinno zabraknąć w diecie żadnego sportowca. Mając na uwadze powyższe, przedstawiam nasze dzisiejsze danie dnia czyli makaron ze szpinakiem i serkiem ziarnistym.
Składniki na porcję:
Makaron pełne ziarno gniazda wstążki – ok. 100 g
Szpinak – ok. 200 g
Cebula – ok. 100 g (1 sztuka)
Pieczarki – ok. 100 g (5 sztuk)
Czosnek – ok. 10 g (2 ząbki)
Serek wiejski (ziarnisty) lekki – 200 g
Sposób przygotowania:
Na patelni obsmażamy cebulkę tak aby się zeszkliła. Następnie wsypujemy pokrojone w kosteczkę pieczarki i mieszamy. Gdy już lekko się podsmażą, dodajemy szpinak oraz czosnek, nadal mieszamy. Na koniec wlewamy serek wiejski. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, gotujemy i odcedzamy. Kiedy już wszystko mamy gotowe, nakładamy na talerz nasz makaron ze szpinakiem i możemy smakować.
Wartość odżywcza:
562,9 kcal
Makroskładniki:
Białko – 45,7 g
Węglowodany – 71,2 g
Tłuszcze – 10,6 g